5 tips til deg som vil starte med utstilling for hund

Går du med et ønske om å prøve deg på en utstilling for hund for aller første gang, eller skal du kanskje stille på en større NKK utstilling snart og ønsker noen tips på veien? Dette med hundeutstillinger kan ofte virke litt overveldende hvis man er ny i gamet, og det er jo ikke så rart siden det er et stort regelverk man skal forholde seg til. I tillegg finnes det en del uskrevne regler som man ikke nødvendigvis finner i offisielle papirer. Her vil jeg derfor gi deg 5 gode tips til hva du bør tenke på og forberede før hunden din skal på utstilling.

 

Gjesteblogg av Granskauen Hundetrening.

1. Treningen starter ikke på utstillingen

Uansett om du skal på en liten eller stor utstilling for hund så kommer hunden til å måtte kunne gjøre noen øvelser når den skal bli bedømt av en dommer. Dommeren skal bedømme både hundens eksteriør (utseende), gemytt og bevegelser. For å kunne gjøre dette må hunden kunne stå stille over litt tid, trave ved siden av deg, og la dommeren kjenne over kroppen dens inkludert å sjekke tenner. 

Øvelse: Stå stille

Hunden skal stå med beina i en naturlig avstand fra hverandre, og de skal være parallelle. Dette er vanskeligere enn det høres ut, og spesielt hvis du har trent mye på «sitt» tidligere. Hunden må ogås lære at den ikke kan hoppe opp etter godbiten du har i hånda. På nettkurset mitt viser jeg deg hvordan du gjør disse tingene i detalj.

Øvelse: Trave ved siden av deg

Her handler det om å øve sammen, og finne frem til hvilket tempo som passer best for din hund. Noen hunder går fortere over i galopp enn andre, mens andre trenger ganske høyt tempo for å komme opp i et jevnt trav. Først og fremst bør du sette deg inn i hvordan bevegelsene i trav ser ut, slik at du kan se forskjell på å gå, trave og galoppere. Det er også viktig at hunden ikke går i passgang, da beveger forbein og bakbein på samme siden seg samtidig.

 

Øv på å løpe med hunden på din venstre side, og belønn hunden hver gang den traver jevnt ved siden av deg. Hvis den har lett for å hoppe på deg når du løper, må du passe på å belønne den mens alle fire beina er på bakken.a

Øvelse: Bli sjekket av dommer

Noen hunder synes det er helt naturlig å bli håndtert og tatt på av fremmede, mens andre synes det er veldig ubehagelig. Dommeren kommer til å løfte opp leppa på hunden for å se på tennene og tannstillingen dens, kjenne over nakke, rygg, bein, halefeste osv. for å kjenne på hvordan den er bygget. Hunden skal bli stående mens dette gjøres, og det må man trene på før man står i ringen.

2. Nødvendig utstyr til utstilling for hund

Mange tror at man trenger utrolig mye forskjellig utstyr for å drive med utstilling for hund, og det er heldigvis en sannhet med mye modifikasjoner. Hva slags utstyr man trenger avhenger naturligvis veldig av hva slags rase man har, og hvor mye man ønsker å gjøre ut av hele arrangementet.

  • Du må ha en nummerlappholder som gjør nummerlappen synlig mens du er i ringen, denne trenger ringsekretæren å se for å holde styr på rekkefølger og hvilken hund som bedømmes.
  • Vaksinasjonskortet er også obligatorisk å ha med, da det kan forekomme stikkprøver. Hundene skal være vaksinert etter NKKs vaksinasjonsregler for å kunne være med på et utstillingsområde.
  • Ellers kan det være greit å ha et utstillingsbånd som ikke tar for mye fokus bort fra hunden; disse pleier å være nokså tynne slik at de ikke bretter ned pelsen og gjør det vanskeligere for dommeren å bedømme hundens utseende.
  • Dersom du har en rase med mye pels trenger du en børste eller kam, for å sørge for at hunden ikke har floker i pelsen.
  • Ellers kan det være praktisk å ha med et bur hunden kan ligge og slappe av imens dere venter, og det er veldig lurt å ha med en campingstol å sitte i.
  • På alle utstillinger for hund, både små lokale utstillinger og store NKK utstillinger er det mye ventetid. Sørg derfor at du har med noe å drikke og spise, både til hund og eier slik at alle har det fint mens man venter på sin tur.
  • Mange utstillinger er også utendørs, så hvis det er en varm sommerdag kan det være lurt å ha med seg noe til å lage skygge med. Det mest vanlige og populære valget heter silvershade. Dette er en sølvduk som reflekterer bort solen, og skaper en kjøligere og behagelig skygge slik at hunden har det komfortabelt selv på varme dager.

3. Hvilken klasse skal du melde deg på?

Mange lurer på hvor gammel hunden må være for å delta på utstilling for hund, og hvilken klasse den skal meldes på i. Valpeshow er uoffisielle utstillinger som er veldig fine å melde på for å gi hunden miljøtrening og trening på å være på steder der det er mange hunder og mennesker på en og samme plass. Valpen må være minimum 4 måneder gammel for å kunne være med på en utstilling, uansett om den skal delta eller bare være med som tilskuer. Valpeklassene deles inn i 4-6 mnd og 6-9mnd. Fra 9 mnd alder starter de offisielle klassene. Her er det litt overlapp mellom alderskravene, slik at du har muligheten til å velge hvilken klasse du ønsker å stille hunden i.

 

En uskreven regel er at man alltid velger å stille hunden i den lavest mulige klassen, da det ofte er litt mer rom for utvikling i disse klassene. Klasseinndelingen er Juniorklasse, unghundklasse, åpen klasse, brukshundklasse, championklasse og veteranklasse. Dersom hunden har fylt 2 år eller eldre skal den meldes på i åpen klasse frem til den blir utstillingschampion. Dersom man har en jakthund som har oppnådd jaktpremiering kan den stilles i brukshundklasse.

Lær alt om klasser, terminlister og påmelding her.

Hva skal jeg ha på meg på utstilling for hund?

Det er ikke tvil om at mange anser utstillinger for å være litt jålete, og det er nok fordi det er mange som velger å pynte seg veldig for å dra på utstilling. Fortvil ikke, dette er ikke obligatorisk! Det er faktisk helt ok å komme i de klærne du føler deg komfortabel i. Den uskrevne regelen om bekledning er at man skal kle seg i respekt for dommeren, og man skal kle seg litt etter hvilken rase man har. Av den grunn vil man ofte rundt ringene der det stilles ut elghund og harehund finne handlere i full jaktbekledning selv på de varmeste sommerdagene. Noen velger å gå med dressjakker, noen i kjole, og noen bare i helt vanlige hverdagsklær.

 

Når det gjelder skotøy vil du sjeldent finne annet enn lave hæler på en hundeutstilling. Når man handler en hund i ringen vil man som regel ha behov for å løpe, eller for de mindre rasene gå en del i ringen, og derfor er det viktig at man bruker skotøy som passer for anledningen.a

5. Hvor lang tid tar en hundeutstilling?

Som nevnt så er det slik at mesteparten av dagen går til å vente. Det som er viktig å huske på når du planlegger dagen er at det ikke bare er deg selv du skal ta hensyn til. Det er viktig å planlegge nok tid til å finne parkering, finne frem til ringen og rigge seg til, og tid til å få stelt hunden før den skal i ringen.

 

Det som også er viktig å huske på at er at hunden kanskje trenger litt ekstra tid til å ta inn alle inntrykkene på en utstillingsplass. Det er svært krevende for en hund å være på et utstillingsområde siden det vrimler av hunder og mennesker rundt alle kriker og kroker. Derfor er det lurt å tenke over hva slags hund man har, og om den trenger å ankomme litt ekstra tidlig for å klare å finne roen og bli ferdig med å ta inn alle sanseinntrykkene før den skal inn i ringen. Det blir hverken en god opplevelse for hund eller eier å gå inn i ringen mens man er veldig stresset, og vi ønsker jo å gi hundene en så god opplevelse som mulig når vi drar de med på forskjellige arrangementer.

Videre læring: Et komplett nettkurs om utstilling for nybegynnere!

Målet med kurset er at du skal bli trygg på hva du skal gjøre når du kommer på en utstilling for hund, og at du skal vite hva du burde trene på i forkant.

 

Her kommer vi til å gå gjennom:

  • Terminlister, påmelding og klasser
  • Premieringer, sløyfer og titler
  • Nødvendig og anbefalt utstyr
  • Hva skjer i ringen, og hva skal du gjøre når du er i ringen?
  • Hvor finner du kritikken, og hvordan tolker du den?
  • Hva trenger du å trene på i forkant?
  • Regelverk og navigering på NKK.no frem til terminlister, påmelding og kritikker.

 

De forskjellige øvelsene du trenger:

  • Hvordan stille opp hunden
  • Stå pent over tid
  • Håndteringstrening
  • Trave jevnt ved siden av fører/finne riktig tempo
  • Miljøtreninga

Har du fått med deg disse bloggpostene?

Vil du ta hundetreningen til et nytt nivå?