Er det feil å distrahere hunden med godbiter?

Gjesteinnlegg av Hundeinstruktør Kristin.

 

Det enkle svaret er NEI, det er ikke feil, men det er ikke sikkert du kommer noen vei med det. Hvis du kun distraherer hunden, så må du alltid gjøre det. Det er bedre å lære hunden å ta gode valg på egen hånd uten at vi skal bli klovner og løpe bakover mens godbitene blir kastet rundt for å distrahere fra hunden som kommer imot.  

Du har kanskje opplevd øyeblikkene når bikkja har rullet i møkk og må tas med til dusjen? Når en fremmed hund plutselig kommer for nær og hunden din klikker? Eller at klørne er altfor lange, men vi vet at trening tar tid, og må bare få det gjort.

 

Selvfølgelig er den systematiske treningen den beste løsningen – det er det ingen tvil om! Ideelt sett bør hunden læres å gå inn i dusjen og stå der til vi er ferdige, eller å sitte rolig mens vi klipper klørne, og ikke minst passere andre hunder uten overdreven reaksjon. Men hva om denne treningen ikke er fullført ennå, og vi vet at det ikke er lurt å bruke tvang?

 

Da tyr vi til distraksjoner! Det kan innebære godbitsøk på bakken slik at hunden ikke legger merke til den andre hunden, bruke en slikkematte festet på veggen for å holde hunden rolig under dusjingen, eller be en partner om å holde opp en tube med kremost foran hunden mens du klipper klørne. Disse midlertidige løsningene kan være redningen når trening ikke har kommet langt nok ennå.

Distraksjon eller trening?

Det er ikke uvanlig at hundeinstruktører anbefaler å distrahere hunden under slike situasjoner. På overflaten kan det virke som om denne tilnærmingen fungerer, spesielt i øyeblikk av press eller behov for å unngå uønsket oppførsel. Men her ligger problemet: selv om distraksjoner kan løse et problem her og nå så lærer egentlig ikke hunden noe av det.

 

Når neste hund passerer vil hunden mest sannsynlig bjeffe igjen, og under kloklippingen vil hunden fremdeles forsøke å trekke labben unna. Så – fungerer ikke distraksjoner som vi tror, og hva er de langsiktige konsekvensene av å stole på dem som en løsning?
La oss se litt på hvordan vi kan utvikle en mer effektiv tilnærming som fører til varig atferdsendring!

Hvordan bruke de samme godbitene på en annen måte

Å bruke distraksjon kan være nyttig i knipe, men det fører ikke til endring. Det som fører til endring er når du setter opp treningsøkter med gradvis økende eksponering til det som er spennende eller skummelt. Hvis du har en hund som reagerer på andre hunder: begynn på lang avstand, så lang at hunden ikke reagerer, så går du sakte nærmere mens du belønner hunden. Samme med kloklipp.

 

Noen hunder er redd for selve tanga, begynn med å ha flere kloklippere rundt i huset. En på stua, en på badet og en på soverommet. Så kan du fikle med de mens du ser på tv eller lager mat. Når hunden ikke er stresset over tanga lenger så kan du kanskje holde i en tang mens du tar på en pote og gir masse godbiter. Det viktigste er at hunden ikke viser noe stress under trening, da må du gå tilbake i treningen og gjøre det enda lettere.

 

Lær i detalj hvordan du går frem for å trene kloklipp her.

 

Ved å tilnærme oss dette gradvis, lærer vi hunden å assosiere kloklipperen med noe positivt på grunn av godbitene. Du får kanskje ikke klipt noen klør på 3 uker mens du trener, men du vil vinne på det senere når hunden sitter rolig mens du klipper klør. Bedre å gå litt for sakte enn litt for fort, hvis man overeksponerer så må man kanskje begynne helt på nytt i treningen!

 

Hvis du kun distraherer hunden, så må du alltid gjøre det. Det er bedre å lære hunden å ta gode valg på egen hånd uten at vi skal bli klovner og løpe bakover mens godbitene blir kastet rundt for å distrahere fra hunden som kommer imot. 

Trene for varig endring

Å distrahere hunden med godbiter kan virke som en bra løsning i en knipe, men det er viktig å erkjenne at det ikke fører til varig endring. Hvis vi kun benytter oss av distraksjoner, vil hunden aldri lære å takle situasjonene på egen hånd. Derfor er det viktig å ta i bruk en mer strukturert tilnærming som fremmer varig atferdsendring. Ved å gradvis tilvenne hunden til utfordrende situasjoner, og belønne den for ønsket atferd, kan vi hjelpe hen med å utvikle positive assosiasjoner og mestre ulike utfordringer. Så neste gang du står overfor en utfordrende situasjon med hunden din, husk at det å investere tid og tålmodighet i trening vil lønne seg på lang sikt, og bidra til et forhold basert på tillit og samarbeid.

 

Lære mer om passeringstrening, separasjonsangst eller biltrening? Se alle mine detaljerte foredrag her.

Har du fått med deg disse bloggpostene?

Vil du ta hundetreningen til et nytt nivå?