logo

Velkommen til din gratis smakebit av nettkurset:

"Hverdagsøvelser" av hundetrener Carina Josefine

1. Nødstopp

Dette er en av de viktigste øvelsene du kan lære hunden din. Den kan redde livet til hunden, dersom den for eksempel er på tur ut i veien og det kommer bil. Det kan også fint brukes til mindre alvorlige situasjoner. 

 

1. Start med å gå baklengs, med hunden foran deg. Kast godbiter til hunden. kastet bør være godt synlig. Det gjøre ingenting om hunden ikke tar i mot godbiten. Da gir du den bare tid til å plukke opp godisen fra bakken. 

 

2. Når hunden har forstått at «kastebevegelsen» betyr at det kommer godis, kan du begynne å «juksekaste». Et juksekast samtidig med at du sier «stopp/stå», deretter kaster du godisen. Du kan da også si belønningsord.

 

3. Du kan nå vente et lite sekund, fra hunden stopper til du kaster godbiten. Slik at hunden må bli stående noe lenger. Etterhvert kan du utfordre hunden med å vente enda litt lenger, og at du beveger deg i ulike retninger.

 

4. Gjør det samme igjen, men denne gangen går du ved siden av hunden. Pass på at kastet ditt er godt synlig, og at godbiten kastes bakover/til siden, ikke fremover. Vi vil ikke at hunden skal ha forventninger fremover. 
Det kan hende du må vise hunden at det fortsatt er det samme dere trener på, selv om dere plutselig går ved siden av hverandre. Da kan du ta noen repetisjoner med steg 1: dropp juksekastet noen ganger, og bare kast noen godbiter. 

 

5. Du kan nå gjøre håndbevegelsen indre og mindre, til du ikke behøver å bruke håndbevegelse lenger. Det er viktig at det verbale signalet «stopp/stå» er tydelig. 

 

6. Du kan også øve på at hunden kommer mot deg, og må stoppe under fart. Dette kan være enklere for hunden, enn at den må stoppe under fart når den løper vekk fra deg. 

 

7. Tren når hunden går litt foran deg, gjerne i et langt og godt leiebånd. 

 

8. Du kan nå bruke stopp-signalet når hunden er lenger unna deg, løs eller langline. Begynn når hunden ikke er for langt unna, og det ikke er for manke forstyrrelser. Øk vanskelighetsgraden etterhvert. 

2. Stå mellom beina

1. Ha godbit i begge hender. Led hunden bak ryggen din med den ene hånden, og «ta over» med den andre hånden ved å stikke den ned mot hunden mellom beina dine. 

 

2. Lær hunden å være komfortabel mellom beina dine, ved å belønne hyppig mens den er der. Ikke stress med at hunden skal sitte før den er komfortabel med å være der. Når den føler seg trygg mellom beina dine, kan du be den sitte, og hjelpe den ned med rumpa ved å lokke snuten oppover (da detter gjerne rumpa ned av seg selv)

 

3. Du kan nå gradvis forvente at hunden blir i posisjonen lenger og lenger. Start med svært korte intervaller mellom belønningene, og øk kriteriene etterhvert. 

 

4. For at dette skal bli en trygg og nyttig øvelse, må dere også trene på forskjellige steder, både kjente og ukjente. Begynn steder med lite forstyrrelser. I begynnelsen på et nytt sted, må du gjerne belønne oftere. 

 

5. Etterhvert kan du legge til forstyrrelser. Start enkelt. Bruk gjerne venner/familie til å lage kontrollerte forstyrrelser, slik at du kan justere vanskelighetgraden. 

 

6. Du kan nå ta med deg øvelsen ut til mer unkontrollerbare forstyrrelser. Husk å øke vanskelighetsgraden gradvis. Jo mer forstyrrelser, jo oftere må du belønne. 

Klar for å lære mer?
Klikk under for å få tilgang til det komplette kurset med 7,5 timer med teori- og treningsvideoer!

Om Hundetrener Carina Josefine

logo