Gjesteinnlegg av Hundeinstruktør Kristin.
Har du vært i en situasjon der du føler at du må tvinge hunden til håndtering? Dusj etter å ha rullet i bæsj eller kloklipp? Hunden vil jo skjønne etterpå at det ikke var farlig? Tvert om!
Det er lett å falle i fellen hvor man tenker at «hunden gir seg til slutt, så den har lært at det er ingen vei utenom.» Men realiteten er at hunden ikke nødvendigvis forstår at håndtering ikke er farlig – den gir seg bare fordi den ikke har noe annet valg. Dette kan være i situasjoner som kloklipp, dusjing, eller når man prøver å få på hunden et dekken.
Håndtering av hundens labber
En av de vanligste problemene mange hundeeiere opplever er frykten hunder har for at eieren skal ta på labbene deres. Dette kan ha røtter i hundens biologiske natur, hvor en skadet pote kunne være katastrofalt for overlevelse. Derfor er det så viktig å starte tidlig med tilvenning, spesielt når det gjelder å håndtere labbene og klippe klør.
Hva skjer ved tvang?
Men hva skjer hvis du tvinger hunden din? For eksempel når en person holder hunden fast, mens en annen klipper klørne? Selv om det kan virke som en rask løsning, skaper dette ofte en dypere frykt for fremtidige situasjoner. Hunden kommuniserer at den er ukomfortabel ved å prøve å trekke bort labben eller vri seg unna, men når du overser dette og tvinger handlingen gjennom, kan det etter hvert føre til alvorligere reaksjoner som biting i forsvar.
Forestill deg at noen som ikke snakker ditt språk plutselig tar tak i deg og holder deg nede. Ville du ikke blitt redd og følt deg hjelpeløs? Det er akkurat det samme for hunden. Når du tvinger den til å gjennomføre noe, kan du skade den tilliten som er så viktig i relasjonen mellom deg og hunden. Det kan til og med smitte over til andre deler av hverdagen.
Hvordan påvirker det treningen?
Når du tvinger hunden din til ting den er redd for, kan det også få konsekvenser for situasjoner der tillit er essensielt. Et godt eksempel på dette er innkalling. Hvorfor skulle hunden din komme når du roper på den, hvis den har lært at å komme inn til deg kanskje betyr å bli holdt fast og klippet, eller dratt inn i dusjen? Hunden begynner å assosiere deg med ubehag, og dette kan gjøre at den nøler med å svare når du roper.
Et annet lignende problem er når man prøver å lure hunden. Har du noen gang latet som om du har en godbit for å få hunden til å komme til deg? Kanskje det funker én gang, men hva med neste gang? Hunden vil begynne å skjønne at du ikke alltid er til å stole på. Den vil kanskje ikke engang gidde å komme når du roper, fordi den vet aldri om du faktisk har noe godt å tilby eller ikke. Dette kan igjen skade tilliten og gjøre hverdagen mer utfordrende.
Hvordan bygge tillit ved håndtering
I stedet for å tvinge hunden, eller prøve å lure den til å gjøre noe, er det langt mer effektivt – og etisk riktig – å bygge tillit gjennom respekt. Lær hunden din at den kan stole på deg, selv i vanskelige situasjoner. Ikke overser signalene hunden gir deg når den er ukomfortabel, men tren heller på å gjøre de situasjonene tryggere og mindre stressende. På denne måten styrker du båndet mellom deg og hunden, og unngår å skape frykt og mistillit.
Riktig trening av håndtering
Vil du lære hvordan du trener hunden din til å synes det er helt greit å klippe klør, børstes eller pusse tennene? Dette nettkurset tar for seg de mest effektive metodene for å trene håndtering. Og det beste? Du trenger kun å trene inn disse tingene en gang, så har du endret hva hunden din føler for altid.