Hund som går peng og ser på eier

Sladretrening for hund – fra bjeffing til kontakt

Har du en hund som blir lett distrahert eller reagerer på bestemte stimuli? La oss dykke inn i den effektive metoden kjent som sladretrening. I denne bloggposten skal vi utforske hva sladretrening er, hvorfor det er en utmerket teknikk, og hvordan du kan implementere det i din egen trening.

Hva er sladretrening?

Sladretrening er en metode der målet er å få hunden til å omdirigere sin oppmerksomhet fra en potensiell distraksjon eller trigger, over til eieren. Dette gjør det enklere å kontrollere hunden i utfordrende situasjoner og skaper også en sterkere eier-hund-relasjon.

 

Denne metoden er spesielt effektiv fordi:

  • Den skaper en mer balansert og fokusert hund.
  • Den utvikler impulskontroll hos hunden.
  • Den er spesielt nyttig i situasjoner der hunden reagerer på spesifikke triggere som andre hunder, mennesker, eller lyder.

Hvordan trene inn sladretrening

Forberedelser: Velg riktig miljø

Før du begynner med sladretrening, er det viktig å velge et miljø der hunden lett kan fokusere. Dette betyr å finne et område med få distraksjoner og hvor du har god plass. Med godbiter eller en leke i lomma, er du nå klar til å starte treningen.

 

Fase 1: Knytt sammen stimuli og belønning

I den første fasen av sladretrening er målet å få hunden til å assosiere synet eller lyden av en trigger med en positiv opplevelse. Hver gang hunden merker eller ser på en trigger, sier du et belønningsord som «Bra!» eller et klikk fra en klikker, og gir umiddelbart hunden en godbit. Det er viktig at godbitene er noe hunden virkelig liker, for å skape en sterk positiv assosiasjon.

Fase 2: Forsterk ønsket atferd

Når du merker at hunden begynner å forstå konseptet, kan du gå over til neste fase. Her skal hunden, ved å se en trigger, automatisk vende seg mot deg i forventning om en godbit. I denne fasen er timing viktig; du må belønne hunden i det den snur seg mot deg, for å forsterke den ønskede oppførselen.

Viser sladretrening med en hund. Den ser en annen hund, men velger å se på meg.

Tips for feilsøking

Skulle det være slik at hunden ikke reagerer som forventet, kan det være flere grunner til det. Kanskje har du redusert avstanden til triggeren for raskt, eller du har ikke trent lenge nok på fase 1 til at hunden har gjort koplingen mellom stimuli og belønning, eller kanskje er hunden for stresset til å fokusere. I slike tilfeller, ta et skritt tilbake og juster forholdene.

Andre bruksområder for sladretrening

Sladretrening er ikke bare nyttig for passeringssituasjoner. Det kan også brukes for å hjelpe hunden med å reagere roligere på biler, skateboardere eller katter, som kan være nyttig i en rekke ulike situasjoner.

Vil du lære mer?

Det er ikke alltid lett å lese seg frem til løsningen. Tror du sladretrening kan være noe for deg? Jeg har filmet treningen fra A til Å og samlet det i et nettkurs for deg som ønsker vil lære hunden å se på deg, i stedet for å bjeffe på møtende menneske/hund/syklist.

Klikk her for å se hvilke videoer nettkurset inneholder.

Har du fått med deg disse bloggpostene?

Vil du ta hundetreningen til et nytt nivå?