Å gå tur med hunden kan noen ganger føles som en endeløs serie med stopp og snusing på hver minste flekk. Men før du blir frustrert, ta et øyeblikk til å tenke på hva som egentlig foregår i hundens verden.
Fun facts om snusing
Snusing er naturlig atferd
For mye snusing?
Søketid
Sett av tid til snusing på turen. Under denne tiden lar du hunden snuse så mye hun vil og på hva hun vil, så lenge det ikke skader hunden. Du kan hjelpe hunden med å forstå at nå er det snusetid ved å kaste små godbiter i gresset eller snøen.
Begynn med vanlige godbiter så hunden skjønner at den skal søke også gjør du de mindre og mindre. Da må hunden bruke nesa mer enn øya. Hvis hunden kan velge vil den bruke øya siden det tar mindre energi enn nesa. Jo mindre godbitene er, jo mer må hunden snuse og jobbe for å finne de.
Min hund er veldig glad i å snuse, noe som er naturlig med en jakthund. Så jeg gir henne mye tid til å snuse på en tur. På en times tur gir jeg henne 20 minutter til å tisse, bæsje, snuse før vi går på tur. Noen ganger deler jeg tiden opp så hun får 10 min her og 5 min der.
Øvelser
Du kan trene på “la være og værsågod”. Husk på at du må generalisere disse øvelsene. Det vil si at hunden skal kunne det både på kjøkkengulvet og ute langs veien. Det kan ta litt tid å jobbe seg frem til det. Så fra å ikke røre noe på kjøkkengulvet kan du øve på å si “la være” kaste en godbit og gå forbi den, belønn hunden fra hånden din når dere har gått forbi.
Den neste øvelsen er veldig enkel å trene på. Når du ser at hunden er ferdig med å snuse på en flekk og er på vei til å gå videre så sier du: “Kom igjen”, dette sier du rett før hunden går videre. Hvis du følger med på hunden din så vet du sånn ca når hunden din er klar for å gå videre. Etterhvert vil hunden forstå at “kom igjen” betyr at vi går videre. Husk på å ikke dra hunden med deg etter båndet.
“La være” handler om å bryte fokus fra en ting eller en lukt og ignorere det. “Kom igjen” handler om å bytte fra en aktivitet til en annen.
Snuselek
Kast en godbit ikke langt fra hunden og si: “finn den!” Plasser godbiten lenger og lenger vekk fra hunden. Når hunden forstår det greit kan du legge godbiten litt bak deg. Dørg for at hunden ser at du legger godbiten der, så det er enkelt å finne den. Nå vil du se at hunden skrur på nesa for å finne godbiten. Dette er kjempekult å drive med og veldig enkelt for hunden å forstå.
Etter noen repetisjoner kan du legge godbiten på andre plasser der hvor hunden ikke ser det. Gi signal og la hunden finne godbiten. Husk å gjøre det enkelt i begynnelsen. Vi sørger for at hunden får det til! Etterhvert kan du sette hunden på gangen, legge ut flere godbiter og når du slipper hunden så sier du “finn den!”. Veldig kjekt på dager hvor det er -30 eller det regner hunder og katter.
Overdreven snusing?
Hvis du syns at din hunds snuse-atferd er overdrevent bør du undersøke om det kan være en annen årsak til det. Overdreven snusing kan ha flere årsaker som angst eller stress. Hunder kan bruke snusing som dempende signal. Susing brukes også for å håndtere stress eller usikkerhet i gitte situasjoner, kanskje spesielt med andre hunder tilstede.
Så, neste gang du behøver du ikke føle at turen din er i ferd med å bli en ‘snusemaraton’ eller en ‘luktfest’. Med disse tre tipsene kan du omfavne hundens nysgjerrige natur og la snusingen bli en del av turen. Nyt turen med hunden din, den skal være koselig for dere begge, god tur!