Hundetrener Carina Josefine på gå pent i bånd tur med 3 hunder

Gå pent i bånd trening – Ikke alle råd er like gode

Hei til alle hundeeiere! Jeg er Carina Josefine, gjesteblogger og instruktør hos NettHund. I dagens bloggpost tar vi for oss et vanlig utfordrende tema: Gå pent i bånd trening. Noen av rådene som florerer kan, etter min mening, gå på bekostning av hundens velferd.

Misoppfatninger om halsbånd og sele

Et vanlig råd er å bruke halsbånd for å kontrollere hunden. Noen hunder kan reagere på dette med mindre trekking, men ofte skyldes dette ubehag. Jeg tror på å lære hunden positiv atferd, ikke gjennom ubehag. Halsbånd kan forårsake skader på sårbare områder som skjoldbruskkjertelen og luftrøret. Derfor anbefaler jeg en godt tilpasset sele som fordeler trykket jevnt og tillater fri bevegelse.

Carina Josefine introduksjonsbilde

"Gå fot" og "Gå på plass" – Er det nødvendig?

Å lære hunden «gå fot» eller «gå på plass» er nyttig, men jeg ser det som en separat øvelse fra det å gå pent i bånd. Hunder går ikke tur først og fremst for å komme seg fra A til B. De går tur for å snuse og få ny sensorisk input. La nå hunden få være hund på tur, la den kople av fra krav, og la den bruke sansene sine. 

 

Gå pent i bånd trening betyr for meg at båndet er slakt, men hunden har frihet til å utforske omgivelsene sine. Jeg slår et slag for å la hunden beholde så mye naturlig atferd som mulig. Den snusinga gir så mye «gratis» stressredusering, og ny sensorisk input er viktig for å holde hjernen frisk og rask. 

Langt bånd gir frihet og reduserer stress

Et lengre bånd(3-5 meter fast bånd) kan faktisk være løsningen mange søker. Det gir hunden frihet til å utføre naturlig atferd som å snuse, og det reduserer stressnivået betraktelig. Studier har vist at hunder i lengre bånd snuser mye mer, noe som er avgjørende for deres mentale helse og velvære.

 

Dessuten gjør du det så mye enklere for deg selv, og for hunden. Med et kort bånd, kan hunden knapt røre seg vekk fra deg før båndet blir stramt. Du rekker ikke stoppe hunden før båndet blir stramt, og hunden får konstant «øvd seg» på stramt bånd. Slik blir det både mye uvaner og mas av.

Kan jeg hjelpe deg i gang med gå pent i bånd trening?

Vil du lære hvordan du kan tilpasse treningen til hunden din? Og hvordan du kan bruke positive forsterkninger til å forme ønsket atferd? Med en kombinasjon av nettkurs og nettmøter med meg, vil jeg kunne hjelpe deg hele veien til en stressfri og hyggelig tur. Klikk deg inn på nettkurset mitt «Gå pent i bånd og passering» for å lese mer.

Har du fått med deg disse bloggpostene?

Vil du ta hundetreningen til et nytt nivå?