Hund som sover

Hvor mye sover en hund? Et dypdykk i hundens søvnbehov

Søvn er viktig for helsen og trivselen til hunden din. Har du noen gang lurt på, «Hvor mye sover en hund?» er du ikke alene. Svaret er komplekst og påvirkes av en rekke faktorer som alder, aktivitetsnivå, og miljø.

Hvor mye skal en hund sove

Alder har en betydelig innvirkning på søvnbehovet. Valper over 12 uker sover rundt 11-14 timer. Unge voksne og eldre hunder har en tendens til å være mer våkne og aktive, dermed sover de mindre. En eldre hund som kanskje har fått redusert sin søvnkvalitet på grunn av vonde ledd eller kognitive problemer, kan ha behov for å sove mer.

 

For voksne, friske hunder varierer hviletiden fra 8 til 13 timer per dag. De er generelt mer tilpasningsdyktige enn valper/unghunder og kan ofte tilpasse seg familiens livsstil. Men overraskende nok kan for mye hvile føre til problemadferd.

 

En studie utført av «hundepsykologen» Anders Hallgren med 215 hunder viste at hunder som hvilte mer enn 18 timer i døgnet hadde større risiko for å utvikle problemadferd, og denne risikoen økte betydelig hvis hunden hvilte mer enn 20 timer. Aktivisering av understimulerte hunder kan derimot redusere problemadferd.

4 valper son sover sammen

Hva påvirker hundens søvn

Aktivitetsnivå har en direkte effekt på søvn. Hvis hunden har hatt en aktiv dag, er det naturlig at den vil sove mer. Hunder som har vært sosiale og mer aktive i løpet av dagen faller raskere i søvn og tilbringer mer tid i dyp, rolig søvn.

 

Miljøet der hunden bor har en viktig rolle i dens søvnvaner. Endringer i miljøet, som nye rutiner, bråk eller besøk, kan føre til at hunden sover mindre.

 

Stress og sosiale forhold kan også forstyrre hundens søvn. Forskning viser at negative sosiale interaksjoner kan få hunden til å sove mer, men muligens med redusert kvalitet. Disse hundene kan oppleve lengre perioder av REM-søvn, noe som kan være stressrelatert.

Valg av soveplass

Valg av soveplass er også kritisk for god søvnhygiene. Hunder er sosiale sovere, og forskning viser at omtrent 86% vil velge å sove nær sine menneskevenner hvis de får muligheten. For de som ikke vil dele senga med hunden, kan en forhøyet hundeseng ved siden av din seng være en god løsning.

 

Hunder har varierte søvnsykluser som inkluderer både dyp søvn og perioder av lett slumring. Slike små hvilepauser i løpet av dagen kan være fordelaktig.

Mann og hund som sover sammen

Hvorfor er god søvn så viktig for hunden din?

For lite søvn hos hunder kan lede til en rekke helsemessige og atferdsmessige problemer. For det første øker risikoen for infeksjoner, da et utilstrekkelig søvn kan svekke immunsystemet. Metabolismen kan også endres, noe som kan føre til vekttap. Dette kan igjen sette hunden i en sårbar tilstand og gjøre den mer utsatt for andre helseproblemer. 

 

Atferdsmessig blir hunder som sover for lite ofte mer skremt og skvetter lettere. De blir også mer følsomme for lyd og berøring. Dette kan igjen øke stressnivået, noe som har ytterligere negative effekter på hundens helse og atferd. Mangel på søvn kan også påvirke hukommelse og læringsevne, noe som kan gjøre trening og sosialisering vanskelig.

Det er mye vi ikke vet om hundens søvn

Å forstå «hvor mye sover en hund» er ikke enkelt. Det avhenger av en blanding av alder, aktivitetsnivå, miljøfaktorer, og individuelle preferanser. Selv om vi har noen retningslinjer basert på forskning, er det mye mer vi trenger å lære. En ting er sikkert: en godt uthvilt hund er en glad og sunn hund, men for mye hvile kan også være problematisk.

Riktig aktivisering for dyp søvn

Som du nå har lært, vil god aktivisering føre til dypere og bedre søvn. Vil du få ny inspirasjon og motivasjon til hvilke aktiviteter du kan gjøre med hunden din? Se alle våre gratis og betalte nettkurs her.

Har du fått med deg disse bloggpostene?

Vil du ta hundetreningen til et nytt nivå?