Separasjonsangst – Hjemme alene trening

Gjesteinnlegg av Hundeinstruktør Kristin.
Les mer om Kristin og se hennes nettkurs her.

Har du noensinne opplevd å miste hunden din? Enten det var under en tur i skogen eller i et øyeblikk der den snek seg ut døren og forsvant i noen timer eller minutter?

 

For meg skjedde dette en gang for rundt 10 år siden. Sverre, en blanding av labrador og flat coated retriever, forsvant under en kveldstur. Han pleide vanligvis å gå løs uten problemer, men denne kvelden ble han plutselig borte. Jeg ropte og skrek, lette på steder han vanligvis ville gått, men han var ingen steder å finne. Det føltes som en evighet før jeg endelig fant ham hos naboen, der han spiste på en råtten fisk som naboen hadde lagt ut til rev og grevling. De 20 minuttene det tok før jeg fant ham, føltes som de lengste i mitt liv. Jeg gråt og var fullstendig fortvilet. Stemmen min var sår etter å ha ropt og skreket etter ham.

 

For en hund med separasjonsangst vil det føles på akkurat denne måten hver gang du drar fra den. 

Hvorfor er det vanskelig å være alene hjemme?

Hvorfor er det så utfordrende for hundene når vi forlater dem selv i noen timer? Selv om det bare er en kort tur, som å gå ut med søpla i 10 minutter. Hvorfor krever det så mye tid og tålmodighet å lære dem dette, spesielt hvis det allerede har vært traumatisk? Vi ser ofte at hunder som har blitt omplassert, som før syns det var helt ok å være alene, er redde i det nye hjemmet.

 

Hunder er av natur sosiale skapninger, avlet gjennom tusenvis av år til å være tett knyttet til sine familier. Som hundeeier kjenner du nok til det unike båndet som eksisterer mellom deg og din firbeinte venn. Din hund er ikke bare et kjæledyr; de er en fullverdig del av familien din. Tenk så lettvint det ville vært hvis vi bare kunne forklare hunden vår: «Jeg skal en tur på butikken, er tilbake om en time,» eller «Her er en kong for deg å kose deg med, jeg kommer hjem etter jobb.» Vi kan på en måte lære hunden at vi kommer tilbake, men det tar tid og tålmodighet! For noen hunder kan det ta bare en dag med trening før de blir komfortable med å være alene, mens for andre kan det ta uker med tålmodig trening før de innser at vi alltid kommer tilbake.

 

Elever jeg har jobbet med som hadde hunder med separasjonsangst har måttet jobbe med dette i flere måneder. Selvfølgelig, hvis hunden allerede er redd, kan situasjonen være enda vanskeligere.

Forutsigbarhet

Hunder trives med rutine og forutsigbarhet. Vi er der når de er valper, ofte tar vi fri for å være med valpen den første tiden, plutselig forsvinner vi i flere timer.


Hunder er nysgjerrige og aktive dyr. Å være alene i lengre perioder uten mental eller fysisk stimulering kan føre til kjedsomhet, rastløshet og utvikling av destruktiv atferd som mestringsmekanisme.

 
Noen hunder kan ha frykt for å bli forlatt, noe som kan utløse separasjonsangst. Denne frykten kan skyldes tidligere erfaringer, mangel på tidlig sosialisering eller en disposisjon for angst.


Hunder kan assosiere eierens avgang med uforutsigbare hendelser, for eksempel tordenvær, fyrverkeri eller andre stressende hendelser. Denne assosiasjonen kan øke angsten når de blir stående alene.

Hva er egentlig separasjonsangst?

Mange sier at hunden har separasjonsangst selv om hunden bare står og bjeffer i 5 min etter at de har dratt eller at de tygger litt på en sko.


Separasjonsangst er:

  • En tilstand hvor en hund opplever intens stress og angst når den blir skilt fra eieren eller etterlatt alene. Det er mer enn bare å savne eieren sin; det er en ekte følelsesmessig nød.
  • Hunder med separasjonsangst vises ved ekstrem endring i atferd: overdreven bjeffing, sutring/uling, destruktiv tygging, gjøre fra seg. 

Mange av disse hundene skader seg for å prøve å komme seg ut.


(Bloggposten fortsetter under bildet)

Hvordan trener du hunden din til å være alene hjemme?

Det finnes utallige råd der ute om hvordan man kan trene en hund til å være alene. Men det er viktig å huske at dette ikke er som vanlig hundetrening, der vi gir kommandoer som «sitt» og belønner med godbiter. Her jobber vi med hundens følelser, og det krever en annen tilnærming.

 

Vanligvis fokuserer jeg på å lære dere å konsentrere dere om hva vi ønsker at skal skje. Men denne gangen vil jeg gjerne ta opp hva man IKKE bør gjøre når man trener hunden til å være alene:

 

  • Ikke fortelle hunden at du går – Det er viktig at vi sier i fra til hunden at vi går, det er mye verre for hunden hvis du kaster en godbit for å distrahere hunden mens du går, når de snur seg så har du forsvunnet i løse luften. Det er kjempeskummelt!
  • Overøse hunden med kjærlighet når du kommer tilbake – Det er viktig å ikke ignorere hunden fullstendig når du kommer hjem, men å begrense overdreven oppmerksomhet. Å overøse hunden med godbiter og klemmer kan skape forventninger som fører til at den venter spent på deg og stresset kan øke ytterligere.
  • For liten plass – Ifølge norsk lov er det ulovlig å holde en hund innesperret i et trangt bur over lengre tid, spesielt ikke fem dager i uken mens du er på jobb. Det er en stor fordel at hunden lærer seg å være så fri som mulig. Dette kan gradvis trenes inn. Du kan begrense området, men det bør være større enn et lite bur. Bruk gjerne kompostgrinder! Hunden bør kunne stå, sitte, snu seg, bevege seg rundt og skifte liggeunderlag.
  • Stenge de inne på bad eller soverom langt fra ytterdøren – Dette er også en vanlig ting å gjøre og kan føre til panikk, dette er ofte et rom de ikke er vant til å oppholde seg i, plutselig skal de sitte der i 5 timer. Ha hunden så nær ytterdøren som mulig, flere ganger har mine elever fått hunder rolig bare ved å flytte de fra badet til gangen. Her må man prøve seg frem, noen hunder er roligere hvis de kan se ut, andre er roligere hvis de ikke ser ut. Noen liker seg på gangen, andre på stua.
  • La hunden bjeffe seg ferdig før du går inn – Dette er en gammel myte. Å la hunden bjeffe seg ferdig før du kommer inn, forsterker ikke bjeffingen, det avbryter den. Bjeffing er selvforsterkende, det vil si at hunden blir bare bedre og bedre på det.

Hva du bør gjøre for å lære hunden å være alene hjemme

Nå over til hva vi bør gjøre når vi skal forlate hunden, her er noen generelle råd før du reiser fra hunden:

  • Husk at hunden skal være skikkelig luftet og ha tilgang på vann når den er alene.
  • Å slite hunden skikkelig ut før du reiser er ikke en god ide, det er vanskeligere å håndtere stress når man er helt utslitt. Litt aktivitet som en kort treningsøkt, et kort spor eller skikkelig tur er tilstrekkelig!
  • Bør hunden få aktivitet når den er alene? Jeg syns det er skummelt å la hunden ha tyggebein eller kong når jeg forlater huset, jeg har sett så mange hunder som tar skade av det. Setter tyggebein i vranga eller tunga som setter seg fast i kongen. Selv om det som regel går greit, velger jeg å unngå det helt.
  • Mens man trener på å være alene så kan ikke hunden være alene lenger enn den takler, det høres vanskelig ut, og det er vanskelig, men sånn er sannheten. Du trener masse og hunden takler å være alene så fint når dere trener, så reiser du bort og hunden får panikk så begynner du på null igjen.

Vil du lære mer om hvordan du bør trene?

Å håndtere separasjonsangst hos hunder krever tålmodighet, forståelse og dedikasjon fra hundeeieren. Ved å identifisere triggere, redusere stress rundt dem og tilrettelegge for en mer avslappet overgang når du forlater hjemmet, kan du bidra til å skape et trygt miljø for dem å være alene i. Husk at hver hund er unik, og det kan ta tid å finne ut hva som fungerer best for din hund.

 

Vil du lære steg for steg hvordan du bør legge opp treningen for din hund? Bli med på foredraget mitt om separasjonsangst her:

Har du fått med deg disse bloggpostene?

Vil du ta hundetreningen til et nytt nivå?