fyrverkeri og hund

Fyrverkeri-trening for hund (inkl. lydfil)

Fyrverkeri kan være en stressende opplevelse for mange hunder. Med høye lyder og lys blinking, er det ikke rart at våre kjære kjæledyr kan føle seg engstelige. Men med riktig tilnærming kan du hjelpe hunden din å bli mer komfortabel med fyrverkeri. I denne bloggposten vil vi utforske hvordan fyrverkeri-trening for hund kan gjøres på en effektiv og komfortabel måte.

Hva er desensitivisering?

Desensitivisering er en teknikk som gradvis eksponerer hunden for en fryktindusert stimulus på et nivå som er håndterbart, og deretter sakte øker intensiteten over tid.

Trinn 1: Forberedelse og oppsett før fyrverkeri-trening

Før du begynner fyrverkeri-trening for hund, sørg for at hunden din er i et trygt og komfortabelt miljø. Det er også en fordel om dere har vært på tur og utført en form for mental trening så hunden ikke har mye overskuddsenergi. Ha hundens favorittleker og godbiter tilgjengelig for å skape en positiv assosiasjon. For å oppnå best mulig effekt, anbefales det å plassere datamaskinen eller høyttalerne i en vinduskarm, for å etterligne realistisk plassering av lyd og lys fra ekte fyrverkeri. Bruk av gardiner kan også bidra til å gjøre opplevelsen mer realistisk.

Trinn 2: Lav eksponering med lyd og bilde

Start med vår første video, «Fyrverkeri Desensitivisering – Nivå 1» på lavt volum mens du engasjerer hunden din i avslappende aktiviteter eller lek.  Du kan begynne med å dempe lysstyrken på skjermen, for så gradvis å øke lysstyrken, på samme måte som med lyden. Dette hjelper hunden din til å tilpasse seg både lyd og bilde uten overveldende stress. 

 

Det er viktig å overvåke hundens reaksjon nøye. Hvis hunden viser tegn på stress, reduser intensiteten eller ta en pause. Prosessen skal være gradvis og innenfor hundens komfortsone.

Trinn 3: Øke Intensiteten

Når hunden din virker komfortabel med lydene kan du gradvis øke volumet. Men gjør det gjerne over flere økter. Det er god trening å holde intensiteten på et nivå hunden ikke reagerer på. Så ikke alltid tenk at du skal øke så raskt som mulig og med en gang hunden ikke reagerer. Start alltid neste økt på samme eller lavere volum enn sist økt. En fin lengde på øktene er 10-20 minutter.

 

Etterhvert som hunden blir mer vant til lydene og du kan ha volumet på høyt, kan du gå over til «Fyrverkeri Desensitivisering – Nivå 2», som inneholder mer intense fyrverkerilyder. Start igjen på lavt volum og jobb deg opp igjen. 

Har du fått med deg disse bloggpostene?

Selge nettkurs? Ikke gjør disse 3 feilene

Når hundetrenere tar steget for å gå online og selge nettkurs, åpner det en verden av muligheter: nå nye kunder, generere passiv inntekt, og tilby fleksibilitet både for deg selv og deltakerne. Men med disse mulighetene kommer også en rekke utfordringer.

Les mer »

Vil du ta hundetreningen til et nytt nivå?